dilluns, 21 de febrer del 2011

21 de febrer dia internacional de la llengua materna


El Dia Internacional de la Llengua Materna s'origina el 21 de febrer de 1952 quan en Bangladesh un grup d'estudiants demanava que sa llengua materna, el Bangla, fora reconeguda com a llengua oficial. Davant d'aquest fet, la policia obrí foc i donà mort a tres joves de nom Abul Barkat (del poble Babla, estudiant de Maestria a la Universitat de Dhaka), Rafiquddin Ahmed (estudiant, del poble Paril Baldhara del districte Manikgonj) i Shafiur Rahman (del poble Kunnyogar, empleat de la secció de comptabilitat de  la Cort de Dhaka). Quatre anys després en la Constitució de Pakistán, el Bengalí i l'Urdu foren declarades llengües oficials de Pakistán.
A Canadà l'organització nomenada “Amants de la Llengua Materna del Món”, integrada per parlants d'anglés, kutchi, cantonés, alemany, filipí, bengalí, hindú, en 1999, exhortaren a l'ONU i a la UNESCO a declarar el 21 de febrer com el Dia Internacional de la Llengua Materna. En resposta, la Unesco els informà que eixa proposta solament podia ser considerada si venia de la Comisió Nacional per a la Unesco d'un país membre. Aquesta organització en acord amb el Ministre d'Educació del Govern de Bangladesh reafirmaren aquesta proposta a la Unesco, adoptant-se així aquesta històrica resolució de què el 21 de febrer siga el Dia Internacional de la Llengua Materna. Fou adoptada per unanimitat a la 30a Conferència General de la Unesco, realitzada el 17 de novembre de 1999.
Anualment, des de febrer del 2000, aquesta data és observada amb l'objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural.